Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, w które warto uczynić stałym elementem swojej diety. Te niepozorne, zielone warzywa wykazują właściwości antynowotworowe, pozytywnie wpływają na wzrok, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz posiadają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego, odpowiednio przygotowane są bardzo smaczne. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po te warzywa i jak przygotować smaczną i pożywną sałatkę z brokułami i fetą?
Zielony brokuł i jego właściwości zdrowotne, które warto znać!
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, które powinny często gościć na naszym stole, zwłaszcza w sezonie wiosennym i letnim. Rośliny te zbudowane są z dużej liczby ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają z grubej, dość krótkiej łodygi. Różyczki są w rzeczywistości kwiatami, które nie zdążyły rozkwitnąć. Brokuły to bardzo zróżnicowana grupa warzyw, których poszczególne odmiany różnią się wielkości, kolorystyką oraz kształtem. Wszystkie łączy jednak bogactwo cennych właściwości zdrowotnych, dla którego warto sięgać po nie jak najczęściej.
Brokuły są niepozornym warzywem, które kryje w sobie całe bogactwo witamin i minerałów. Warzące 100 g warzywo pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na jod, 30% zapotrzebowania na mangan oraz aż 110% zapotrzebowania na witaminę C. Oprócz tego, w jego składzie znajdują się potas, żelazo, cynk, wapń, sód oraz fosfor. Regularne spożywanie brokułów pozytywnie wpływa na wzrok, gdyż warzywo to jest bogatym źródłem luteiny – naturalnej substancji, która chroni oczy przed uszkodzeniem oraz zapewnia dobrą jakość widzenia. Wysoka zawartość witaminy C pozytywnie wpływa z kolei nie tylko na odporność, ale zapewnia także zdrowe i elastyczne stawy.
Brokuły są warzywem cenionym także za właściwości antynowotworowe. Zapewnia je im sulforafan, silny naturalny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed tworzeniem się i rozwojem komórek rakowych. Cenną właściwością brokułów jest także ich niska kaloryczność, co pozwala na sięganie po nie wszystkim osobom, w tym także tym, które dążą do uzyskania lub utrzymania zgrabnej sylwetki. Brokuły skutecznie wspomagają ponadto odchudzanie, gdyż zawierają błonnik utrzymujący na dłużej uczucie sytości.
Sałatka z brokułami i fetą – przepis na smaczne i zdrowe danie
Zielone brokuły warto spożywać przynajmniej trzy razy w tygodniu. Świetną propozycją dania, które warto przygotować na ich bazie jest sałatka z brokułami i fetą. To prosta w wykonaniu i szybka potrawa, która idealnie sprawdzi się na lunch, zdrowe śniadanie, dodatek do obiadu lub kolację. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 dużego brokuła, 150 g sera feta, 1 czerwonej cebuli, sosu czosnkowo-cebulowego oraz przypraw: soli, pieprzu i ostrej papryki.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie przez 5-7 min. Odlewamy i moczymy przez chwilę w zimnej wodzie. W międzyczasie kroimy cebulę w półtalarki i kruszymy na drobno ser feta. Łączymy ze sobą wszystkie składniki w salaterce, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki i polewamy kilkoma łyżkami gotowego sosu czosnkowo-cebulowego do smaku – sałatka z brokułami i fetą jest gotowa do podania!