Kurkuma najzdrowszym przyjacielem człowieka
Zdrowie Klaudia WItek, Karolina Sobotko - 27-07-2020

Kurkuma najzdrowszym przyjacielem człowieka

Kurkuma to pochodząca z Azji roślina powszechnie stosowana w codziennej kuchni. Stosowana jest również w formie leczniczej. Od lat naukowcy badają tę przyprawę, próbując rozwikłać tajemnicę jej zdrowotnego wpływu na człowieka.

Kurkumina – złoto na talerzu

Badania poświęcone kurkuminie, barwnikowi odpowiedzialnemu za pomarańczowy kolor kurkumy, wykazują, że jest jednym ze składników kurkumy, które aktywnie przyczyniają się do zwalczania raka. Co więcej, kłącze kurkumy nie musi być przyjmowane jako suplement, wystarczy dodawać je do potraw.

Kurkuma najzdrowszym przyjacielem człowieka

Kurkuma a zdrowie

Kurkuma ma wpływ na bardzo duży wpływ na zdrowie, a pod względem właściwości przeciwzapalnych może nawet dorównywać silnym lekom przeciwbólowym i to bez efektów ubocznych. Ponadto, kurkuma ma szerszy wpływ na zdrowie:

  • Wzmacnia odporność poprzez niszczenie bakterii, wirusów i grzybów;
  • Poprawia pracę wątroby;
  • Wpływa na dobrą kondycję serca i układu krążenia – dla osób z problemami z cholesterolem oraz trójglicerydami jest to obowiązkowy składnik do uwzględnienia w codziennej diecie;
  • Wspomaga utratę masy ciała, poprawiając podstawową przemianę materii oraz blokując tworzenie się nowych komórek tłuszczowych;
  • Przeciwdziała schorzeniom o podłożu zapalnym;
  • Jest wykorzystywania do leczenia nowotworów np. raka jelita grubego i trzustki. Ponadto, skutecznie zapobiega dalszym mutacjom, które normalnie wywołuje kilka powszechnych substancji rakotwórczych.

Koniecznie należy pamiętać, że:

  • Kamienie żółciowe – może zapobiegać ich tworzeniu, ale przy kamieniach zatykających drogi żółciowe kurkumina może powodować bolesny skurcz;
  • Kamienie nerkowe szczawianowe – kurkuma jest bogata w szczawiany, więc osoby ze skłonnościami do tworzenia się tego typu kamieni nerkowych koniecznie muszą o tym pamiętać.

Ile kurkumy dziennie?

W zalecanej dziennej dawce kurkumy wskazuje się stosowanie mniej więcej ¼ łyżeczki proszku, co odpowiada mniej więcej 6 mm świeżego korzenia kurkumy. Gotowana kurkuma lepiej chroni DNA komórek przed uszkodzeniami, surowa zaś ma zdecydowanie korzystniejsze działanie przeciwzapalne.