Grillowana cukinia – jak ją przygotować i do czego wykorzystać?
Zdrowie Wiktor Szczepaniak - 12-10-2020

Grillowana cukinia – jak ją przygotować i do czego wykorzystać?

Cukinia z grilla jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem, które możemy wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Do jej wykonania potrzebujemy jedynie młodych warzyw, suszonych ziół oraz odrobiny dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek. Grillowana cukinia doskonale smakuje podawana w towarzystwie lekko słonego sera feta lub halloumi. Stanowi doskonały sposób, aby zatrzymać smaki lata i korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym, kiedy dobrej jakości, świeże warzywa są raczej słabo dostępne.

Grillowana cukinia – co warto wiedzieć o tym daniu?

Cukinia z grilla jest smaczna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu, pod warunkiem, że wiemy, jak zabrać się do jej grillowania. Warzywo to możemy grillować zarówno na świeżym powietrzu, na ogrodowym grillu, jak i w domowym zaciszu, na specjalnej patelni grillowej. Zanim przystąpimy do grillowania, pokrojoną na cienkie plastry cukinię skrapiamy odrobiną wybranego oleju lub oliwy z oliwek i posypujemy obficie ulubionymi przyprawami. Cukinia grillowana jest daniem, po które warto sięgać jak najczęściej i to wcale nie tylko z powodu jej wyrazistego smaku i aromatu oraz szerokiego spektrum zastosowań.

Grillowana cukinia jest daniem o bardzo niskiej kaloryczności, przez co doskonale nadaje się do regularnego spożywania dla osób będących na diecie. Korzyścią płynącą z jej częstego spożywania jest wysoka zawartość cennych witamin i minerałów – w cukinii znajdziemy niemal kompletny zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6 i kwas foliowy), witaminę A, C i K oraz szereg wartościowych minerałów, w tym cynk, fosfor, selen, magnez oraz mangan. Dodatek suszonych ziół i przypraw nie tylko wzbogaca smak gotowego dania, ale także dostarcza organizmowi naturalnych antyoksydantów. Zdrowa oliwa z oliwek, która jest zalecana do przygotowania marynaty, obfituje natomiast w cenne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega.

Grillowana cukinia – jak ją przygotować i do czego wykorzystać?

Jak prawidłowo grillować cukinię i z czym ją serwować?

Cukinia grillowana może być przygotowana zarówno na grillu ogrodowym, jak i patelni. W pierwszej kolejności warto przygotować marynatę, którą następnie natrzemy warzywa w celu nadania im lepszego smaku i aromatu. Marynatę możemy wykonać na bazie oliwy z oliwek lub innego, wartościowego oleju. W celu wzbogacenia jej smaku, warto dodać pokrojony w drobną kostkę świeży czosnek. Olej wlewamy do większej miski, dodajemy do niego czosnek i wybrane zioła oraz dokładnie mieszamy całość. W razie potrzeby można także użyć blendera w celu lepszego połączenia składników.

Następnie przechodzimy do przygotowania cukinii do grillowania. Do tego celu najlepiej wybierać młode warzywa o błyszczącej i nieuszkodzonej skórce, które nie będą miały wykształconych gniazd nasiennych. Cukinię kroimy wzdłuż lub wszerz, w zależności od preferencji, na cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Każdy plaster dokładnie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą oraz zanurzamy go w niej na ok. 30 min. Następnie grillujemy cukinię przez ok. 10 min. z każdej strony do czasu, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Tak przygotowana grillowana cukinia doskonale sprawdzi się jako dodatek do zdrowej i pożywnej sałatki, na którą przepis znaleźć można na stronie: https://szefsmaku.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-musztardowo-chrzanowym/.