Jedną z najzdrowszych substancji na świecie jest miód pszczeli. Mało kto jednak wie, że pszczoły nie produkują tylko miodu i wosk, z których są tak dobrze znane. Produkują one mnóstwo innych produktów, mających niemniej dobroczynne efekty. Jedną z substancji, które powstają w wyniku pracy pszczół, jest pyłek pszczeli.
Czym jest pyłek pszczeli i kiedy należy go stosować?
Podczas zapylania kwiatów, pszczoły zbierają z nich nektar oraz pyłek kwiatowy. Mieszankę tą składują w plastrach ula. Pyłek pszczeli, który pszczelarze zbierają w ulach, bogaty jest w szereg protein oraz witamin (takich jak A, B, E, P). Sam pyłek ma formę różnobarwnych, przypominających ziarenka płatków.
Obniżenie odporności to czas, w którym najlepiej jest stosować pyłek pszczeli. Regularnie stosowany, w sposób efektywny podnosi skuteczność barier ochronnych człowieka. Warto go stosować nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i w czasie wzmożonego wysiłku psychicznego i fizycznego.
Typowa kuracja pyłkiem pszczelim
Za najlepszą formę kuracji pyłkiem pszczelim uznaje się codzienne jego spożywanie przez okres 2-3 miesięcy. Początkowo należy wprowadzać go w niewielkich ilościach, ponieważ może on uczulać, jest to najlepszy moment na sprawdzenie, jak przyjmie go organizm. Zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, można stopniowo zwiększać jego spożycie aż do dojścia do 1 łyżki stołowej dziennie.
Należy pamiętać o tym, że pyłku pszczelego nie spożywa się na sucho. Aby wyciągnąć jego zdrowotną esencję, należy wsypać pyłek do szklanki letniej wody i odstawić ją na noc. Warto dodać do smaku trochę miodu – sam pyłek może wydawać się dość cierpki, gorzki, a miód na pewno nie zaszkodzi.
Tak przygotowany napój należy wypić na czczo – oczywiście, po wcześniejszym wymieszaniu mikstury.
Pyłek pszczeli dla dzieci
Dzieci są szczególnie narażone na spadki odporności oraz infekcje. Pyłek, jeśli nie ma na niego uczulenia, jest bezpieczny do wprowadzania do dziecięcej diety już od 3 roku życia. Zwłaszcza dla dzieci warto rozrobić pyłek z dodatkiem miodu – są one mniej skore do wypicia gorzkiego napoju, a miód skutecznie rozwiąże ten problem.