Jak uchronić się przed zakażeniem?
Zdrowie Wiktor Szczepaniak - 08-04-2020

Jak uchronić się przed zakażeniem?

Współcześnie wiedza na temat ochrony przed zarażeniem się koronawirusem mówi o tym, by wystrzegać się osób kaszlących, dużych skupisk ludzkich, zatłoczonych miejsc oraz bardzo często dbać o higienę rąk. To podstawowe zasady, natomiast mało kto pamięta, że ochroną przed wirusem jest także odporność, o którą należy dbać.

Układ odpornościowy człowieka – jak go wspierać?

Polscy naukowcy, a wśród nich prof. Jerzy Duszyński twierdzą, że układ odpornościowy człowieka jest gotowy na walkę z tym wirusem. Ogromną rolę w tej walce pełnią białe krwinki, a dokładniej limfocyty typu B. Ich rozwój następuje w szpiku kostnym. Gdy odczuwa pojawienie się wirusów natychmiast produkują przeciwciała, które w kontakcie z patogenem uwalniane są z organizmu.

Trzeba pamiętać, że nie każdy układ odpornościowy jest na taką walkę gotowy. By sprawnie mógł działać należy o niego odpowiednio zadbać i stworzyć właściwe ku temu warunki. Bardzo ważną rolę odgrywa kondycja człowieka. Eksperci jasno ostrzegają, że należy wystrzegać się złej diety i jej skutków, długotrwałego niedoboru snu, braku aktywności fizycznej, spożywania alkoholu, palenia tytoniu oraz przyjmowania narkotyków.

Jak uchronić się przed zakażeniem?

Zbilansowana i zdrowa dieta to podstawa

Trzeba pamiętać, że zła dieta nigdy nie zostanie zastąpiona przeróżnymi suplementami diety, wszelkie tego typu rzeczy nie mają wpływu na wzrost odporności przeciwzakaźnej. Odporność możemy wzmocnić za pośrednictwem zdrowego trybu życia, a głównie poprzez zdrową i zbilansowaną dietę. Przede wszystkim dużo produktów roślinnych, kwaśne owoce, świeże warzywa oraz wszelkie kiszonki i produkty fermentowane. Chodzi o ty, by wzmacniać florę bakteryjną w jelitach, która ma bardzo duże znaczenie w zachowywaniu odporności.

Dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza do organizmu dużo antyoksydantów, które mają moc zwalczania wolnych rodników, które są niekorzystne dla układu odpornościowego. W diecie należy wystrzegać się dużej ilości cukrów oraz tłuszczów typu trans. Zapomnieć nie można o właściwych ilościach wody dostarczanej do organizmu od 2-2.5 litra dziennie na osobę dorosłą.