Kiszenie warzyw to w Polsce dość popularny zwyczaj. Wiele osób chętnie z niego korzysta, ponieważ kiszonki to bardzo dobre źródło wielu witamin i minerałów. Spożywamy je najczęściej w okresie jesienno- zimowym, ponieważ to właśnie w tym czasie dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Warto podkreślić, ze kiszonki bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, dlatego warto je jeść przez cały rok.
Z czego można robić kiszonki?
Do najpopularniejszych kiszonek w Polsce, które znają niemal wszyscy należą z całą pewnością: kiszona kapusta i kiszone ogórki. Ale warto podkreślić, że kisić z powodzeniem można także takie warzywa jak: buraki, cebule, rzodkiew, kalafiory czy marchew. Produktami nadającymi się do kiszenia są także owoce, mowa tu o: gruszkach, jabłkach i śliwkach.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie to nie tylko metoda na przedłużenie trwałości i świeżości owoców i warzyw, ale także znakomity sposób na stworzenie produktów, które mają bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kiszonki dzięki dużej zawartości witaminy C doskonale przyczyniają się do wzmocnienia odporności. Ponadto bakterie kwasu mlekowego, które zawarte są w kiszonkach wzmacniają działanie witaminy C. Bez wątpienia zyskuje na tym nasz układ immunologiczny. Popularne kiszone ogórki i kiszona kapusta to bardzo bogate źródło witamin z grupy B, prowitaminy A oraz witamin E i K. Ponadto warto zaznaczyć, ze kiszonki korzystnie wpływają na rozwój mikroflory jelitowej i tym samym usprawniają pracę całego układu pokarmowego. Wiele osób docenia je również ze względu na ich działanie przeciwnowotworowe. Należy, bowiem podkreślić, że podczas fermentacji kwasu mlekowego w kiszonkach powstają tak zwane izotiocyjaniany, które to zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu pokarmowego. Do zalet tego typu produktów możemy zaliczyć także korzystny wpływ na proces odchudzania. Kiszonki są, bowiem niskokaloryczne, a przy tym jednocześnie bardzo sycące. W swoim składzie zawierają także bardzo dużą ilość błonnika.