Frytki warzywne – zdrowe i pożywne danie prosto z piekarnika
Zdrowie Patryk K. - 13-07-2020

Frytki warzywne – zdrowe i pożywne danie prosto z piekarnika

Frytki to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przekąsek. Możemy je przygotować nie tylko na bazie klasycznych ziemniaków smażonych na głębokim tłuszczu, ale także wielu innych zdrowych warzyw, z niewielkim dodatkiem zdrowej oliwy z oliwek. Po frytki warzywne możemy sięgać zdecydowanie częściej niż po ich klasyczny odpowiednik, bez obaw o swoją linię oraz zdrowie. Z jakich warzyw da się zrobić frytki warzywne i jak wygląda proces przygotowania tego dania?

Frytki warzywne – dlaczego są zdrowsze niż klasyczne frytki?

Klasyczne frytki powstają na bazie ziemniaków. Warunkiem koniecznym jest ich smażenie na głębokim tłuszczu ze sporą ilością soli. Taka procedura nie jest jednak obojętna dla naszego zdrowia – tradycyjne frytki ziemniaczane są bowiem daniem tłustym, słonym oraz powszechnie uznawanym za wysokokaloryczne i niezdrowe. Jeśli zależy nam na zachowaniu zgrabnej sylwetki oraz dobrego samopoczucia, po klasyczne frytki powinniśmy więc sięgać jedynie okazjonalnie. Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się natomiast w przypadku frytek warzywnych, które są zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych.

Frytki warzywne możemy przygotować na bazie różnych warzyw. Podstawowym warunkiem wyboru jest możliwość ich pokrojenia w charakterystyczne słupki. Na frytki warzywne świetnie sprawdzą się więc takie produkty, jak m. in. marchewka, seler, bataty, korzeń pietruszki, dynia, papryka, buraki i inne. Do ich przygotowania możemy wykorzystać także ziemniaki, które w towarzystwie innych warzyw zyskają bardziej zdrowy i pożywny charakter. W celu nadania daniu lepszego smaku i aromatu warto wykorzystać także przyprawy i zioła – mieloną paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, rozmaryn i inne w zależności od preferencji.

Frytki warzywne – zdrowe i pożywne danie prosto z piekarnika

Szybki przepis na zdrowe i pożywne frytki warzywne z piekarnika

Frytki warzywne są prostym i bardzo szybkim w przygotowaniu daniem, które doskonale sprawdzi się jako zdrowa przekąska na grilla, wieczór z przyjaciółmi oraz oglądanie filmów w rodzinnym gronie. Ich kolorowy wygląd oraz oryginalny smak docenią także najmłodsi, którzy szczególnie chętnie sięgają po barwne i nietypowe dania. W celu przygotowania frytek warzywnych powinniśmy zaopatrzyć się w wybrane przez siebie warzywa, przyprawy oraz dobrej jakości oliwę z oliwek. Frytki warzywne możemy serwować zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do innych potraw.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obierany ze skórki te, które tego wymagają oraz kroimy je w cienkie, w miarę równej grubości słupki, które równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi wybranymi ziołami oraz delikatnie skrapiamy z wierzchu oliwą z oliwek. Tak przygotowane frytki warzywne wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 20 min. Gotowe danie poznamy po delikatnie zarumienionej skórce. Frytki warzywne warto przygotować bezpośrednio przed podaniem, gdyż zdecydowanie najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika.