Pewnie każda osoba nie raz doświadczyła na własnej skórze szkodliwego wpływu stresogennych sytuacji w pracy lub życiu prywatnym. Drżenie rąk, nóg, całego ciała, wzmożone pocenie się, jąkanie i poczucie totalnej pustki w głowie tak, jakby mózg na chwilę zrobił sobie przerwę. Ciało odczuwa negatywne skutki nerwów nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Chroniczny stres powoduje nieodwracalne problemy zdrowotne zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej.
Przyczyny nadmiernej reakcji na stres
Za zbyt łatwe poddawanie się skutkom stresu odpowiada brak aktywności fizycznej, niewystarczająca ilość snu lub jego nieodpowiednia higiena, a także zła dieta. To trzy najczęstsze powody, przez które odczuwamy pogorszenie zdrowia i zmęczenie, co skutkuje zmniejszeniem odporności na sytuacje stresogenne. W parze z niewłaściwą dietą idą niedobory witamin. Zapewnienie optymalnej równowagi pokarmowo-hormonalnej, może mieć zaskakująco zbawienny wpływ na jakość codziennego życia.
Zdrowa i świadoma dieta to podstawa
Przygotowując odżywcze i zrównoważone posiłki warto zadbać o wzbogacenie kilkoma witaminami i minerałami. Magnez to najlepszy przyjaciel stresu. Pod jego wpływem poziom magnezu w organizmie spada, czego skutkiem jest zwiększone narażenie na działanie negatywnych emocji. Produkty bogate w magnez to kakao i gorzka czekolada, orzechy, kasza gryczana, banany, płatki owsiane, szpinak czy warzywa strączkowe. Suplementując magnez, warto zwrócić uwagę, aby był w połączeniu z witaminą B6, która poprawia jego przyswajalność.
3 najczęstsze deficyty witaminowe
Potas to drugi, tuż po magnezie, najważniejszy składnik diety. To właśnie skurcze mięśni oraz przemęczenie świadczą o jego niewystarczającej ilości. Potas znaleźć można w bananach, białej fasoli, pomidorach, suszonych owocach, awokado i grochu.
Wapń kojarzony jest z prawidłowym rozwojem i budową kości, jednak ma swój udział także w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jego korzystne działanie to kojenie nerwów, zastrzyki energii i koncentracji. Zboża, żółtko jajek, jarmuż, ser, mleko i rośliny strączkowe zawierają w sobie najwięcej wapnia.
Cynk odpowiada za pracę mózgu, a także gospodarkę hormonalną, mającą wpływ na cały układ nerwowy. Składnik ten najkorzystniej przyjmuje się z orzechami takimi jak migdały, pestki dyni, orzechy nerkowca, a także z fasolą, zielonym groszkiem, ostrygami czy wątróbką.